Zwerfvuil

Ergeren jullie zich ook aan het zwerfvuil dat her en der rondslingert? IVVO, de provincie West-Vlaanderen en jouw gemeente organiseren tijdens het jaar opruimdagen om het zwervende vuil langs de wegen op te ruimen.

 

 

Zwervend vuil

zwerfvuilMet zwerfvuil bedoelen we klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, plastic flessen, tickets, papieren zakjes, kranten,… Het gaat vaak om kleine hoeveelheden, maar vele kleintjes zorgen voor een grote hoop zwervend vuil waardoor onze straten minder mooi ogen. Zwerfvuil verstoort niet alleen het landschap, het beschadigt het milieu en ook dieren en spelende kinderen kunnen zich er aan kwetsen. Zwerfvuil werkt op ieders zenuwen, dus respecteer je medemens en de natuur en gooi het in de vuilnisbak. Want geef toe, het is toch veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei rotzooi op de grond?!

Ben jij die vervelende rotzooi op de grond ook beu? Wil je er iets aan doen? Organiseer dan een zwerfvuilvrije activiteit! Zo kan je een fietstocht organiseren en aandacht schenken aan zwerfvuil. Of houd je liever een picknick? Maak de afvalberg niet groter en gebruik herbruikbare bekers en borden.  Of misschien wil je wel de Vlaamse wegen afschuimen met een bakfiets waarin je heel wat zwerfvuil kan droppen. Om je zwerfvuilvrije activiteit extra in de kijker te zetten, kan je bij ons materiaal lenen.

Wil je anderen graag wat bijleren over zwerfvuil? Reserveer het zwerfvuilspel en ontdek hoe lang het zwerfvuil in de natuur blijft rondslingeren.

 

Opruimdagen

De opruimdagen vinden meestal plaats tijdens het voorjaar met de lente voor deur. Tijdens deze opruimdagen kan je deelnemen aan één van de vele opruimacties of er zelf één organiseren. Om deze opruimacties te ondersteunen voorziet de gemeente logistieke steun onder de vorm van prikstokken, handschoenen, fluo-hesjes, restafvalzakken,… Dus stroop die mouwen op en ruim de straten op!

 

Let's do it in de vuilbak

De provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse afvalintercommunales bundelen de zwerfvuilkrachten in het project Let's do it in de vuilbak. Via Let's do it in de vuilbak wordt het zwerfvuilthema ondermeer bespreekbaar bij jongeren. Daarnaast kan iedereen een stukje buurt claimen die ze proper houden via Let's do it in de vuilbak in je buurt. Zo ijveren we samen naar een proper West-Vlaanderen en komt je engagement voor een propere buurt in de kijker. Meer info op de website wwww.letsdoitindevuilbak.be.